szombat, április 17

Titkokat őrző


Titkokat őrző
 

        Megérkezett a Püspöki Palotába az első restaurált díszbútor, melyet a látogatók a kiállítás részeként csodálhatnak majd meg.
        A finom díszítésű felületeken az intarziás berakások által izgalmas formavilág tárul elénk – első látásra is szerelem. De menjünk közelebb! A XIX. századi asztalos kézműves képzeletvilág testet öltéseként ez az emeletes ÍRÓSZEKRETER nem csupán „díszbútor”, hanem hasznos tároló bútor is (komód), ugyanakkor kabinetszekrény (fiókokkal és polcokkal), sőt, íróasztalként is használható, ha a ferde síkú írólapot a kihúzható tartókarokra lehajtjuk. 


        A lenyílt asztallap mögött kis fiókok rejtőznek, melyek kulccsal nyithatók. S ahogy a szekreter nevéből is sejthető, bizony TITKOK őrzésére is alkalmas. Mi lehet ennél izgalmasabb?
        „Régi hajdú volt. Hajdú is, hopmester is egy személyben. János püspök már az ötödik volt a püspökök sorában, akit szolgált. Megbecsülte a püspököket, mivelhogy a szokás és tisztesség úgy kívánta, de egyébként ő minden püspököt csak jövevénynek tekintett, aki ideigóráig szállóvendége ugyan a püspökségnek, s aztán meghal vagy továbbmegy, s jön helyébe más. (…) De ő megmarad örökké, mert a püspökség is megmarad, a palota is megmarad…” – írja Eötvös Károly (Utazás a Balaton körül – A lakatlan palota c. fejezet).
„Odamentem az öreg hajdúhoz.
- Mi van, öreg, még itt ezekben a szobákban?
- Könyvek, írások.
- Mi van azokban a könyvekben, írásokban?
- Azokban titkok vannak, uram.
- Kendnek azokat őriznie kell?
- Már csak megőrzöm, amíg tudom, hűséggel.”
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése