péntek, augusztus 27

Palota Kert

Gyöngyhalászat a Püspöki Palota múltjának tengeréből (III.)


Palota Kert


1916. augusztus 27-én a Sümeg és Vidéke újság beszámolt arról, hogy a püspöki kastély kertjében éppen virágzik az ún. „100 éves aloé”. A „karos gyertyatartóhoz hasonló virágzatot” az érdeklődőknek „Wenninger Gyula főkertész szivesen megmutatja.”

kedd, augusztus 24

Az egykori könyvtár

 Gyöngyhalászat a Püspöki Palota múltjának tengeréből (I.)


Az egykori könyvtár


 A sümegi Püspöki Palota egyik legfényesebb gyöngyszeme az a terem, mely egykor Padányi Biró Márton püspök könyvtárának adott otthont. Az építtető püspök ugyanis a kápolna mellett a könyvtárra is kiemelt figyelmet fordított.


 

A műmárvány borítások, a kanyargó stukkódíszek és a pompás aranyozás közelmúltban történt restaurálásának hála a könyvtárszoba ma is lenyűgöző látványt nyújt. Aligha gondolnánk, hogy a terembe lépve a hatást fokozni lehetne, pedig az eredeti berendezés erre nagyon is alkalmas volna.

szerda, augusztus 18

Rézszőke báj

 

Rézszőke báj



A Püspöki Palota csillárjainak egyike felújított, hozzá méltó külsőt kapott, és elfoglalta új helyét. A gazdagon díszített, szemkápráztató alkotást az épület oratóriumában tekinthetik meg a látogatók. Bár a gyönyörű csillár önmagában is lenyűgöző, az oratórium mennyezetének stukkódíszei csak fokozzák a különleges látványt.

hétfő, augusztus 16

A Dunántúl Pázmánya

 

A Dunántúl Pázmánya



1762. augusztus 16-án hunyt el Padányi Biró Márton, a karizmatikus veszprémi püspök, a Dunántúl Pázmánya, akinek nemcsak Sümeg városa, hanem a környező települések is sokat köszönhetnek.

péntek, augusztus 6

...lészen eljövendő

 

...lészen eljövendő


    Ma 262 éve, 1759. augusztus 6-án szentelték fel az Urunk Mennybemenetele Plébániatemplomot. Építtetője Padányi Biró Márton püspök, s az ő felkérésére készítette el az impozáns freskóművet Franz Anton Maulbertsch és festőcsapata.
    Az elkészült műalkotás központi mondanivalója: a megváltás története, azaz a bűnbeeséskor elhangzott isteni ígéret megvalósulása lépésről lépésre, képről képre.