kedd, augusztus 24

Az egykori könyvtár

 Gyöngyhalászat a Püspöki Palota múltjának tengeréből (I.)


Az egykori könyvtár


 A sümegi Püspöki Palota egyik legfényesebb gyöngyszeme az a terem, mely egykor Padányi Biró Márton püspök könyvtárának adott otthont. Az építtető püspök ugyanis a kápolna mellett a könyvtárra is kiemelt figyelmet fordított.


 

A műmárvány borítások, a kanyargó stukkódíszek és a pompás aranyozás közelmúltban történt restaurálásának hála a könyvtárszoba ma is lenyűgöző látványt nyújt. Aligha gondolnánk, hogy a terembe lépve a hatást fokozni lehetne, pedig az eredeti berendezés erre nagyon is alkalmas volna.

Az eredeti bútorzatot azonban báró Hornig Károly 1913-ban az Iparművészeti Múzeumnak adományozta. A bíboros püspök döntését a terem vizesedése magyarázza, ami komolyan veszélyeztette a méltó megjelenésű barokk bútorzatot. Így történhetett, hogy ami első pillantásra veszteségnek tűnik, valójában kivételes szerencse, hiszen Hornig Károlynak hála, a könyvtár teljes berendezése – a palota sok más, értékes berendezési tárgyával ellentétben – megőrződött az utókor számára.

A könyvtárszoba bútorai valószínűleg Johann Wachtländer püspöki asztalosmester munkái. A nyolc diófa- és diógyökér-berakásos, aranyozott lábazattal és fejezettel ellátott szekrény, és egy hasonlóan díszített asztal talán egyszer visszakerül eredeti helyére, hogy úgy láthassuk viszont, ahogy azt Padányi Biró Márton megálmodta.

A püspöki könyvtár bútora az Iparművészeti múzeumban

(fotók forrása: Könyvtár és „period room” - Padányi Bíró Márton könyvtárszobája az Iparmûvészeti Múzeumban c. cikk a Magyar Iparművészet folyóirat 2015/8-as számából)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése