péntek, április 1

Bolondos tárlatvezetés

 

Bolondos tárlatvezetés


 Április elsején látogatóinkat kissé megvicceltük a bolondos tárlatvezetéseken. Reméljük, hogy felét sem hitték el annak, amiket a csörgősipkás tárlatvezetők mondtak

Azok kedvéért, akik lemaradtak erről az alkalomról: megtudhattuk például, a könyvtár mennyezetén középkori kínzóeszközök ismerhetők fel a stukkódíszekben.  Megismerkedtünk Maulbertsch egyik festősegédével, Pöcök Jancsi piktorral, akinek az volt a feladata a plébániatemplom remekműveinek elkészültében, hogy a még nedves vakolaton elhelyezze a jelzőpöcköket, melyekre kifeszítve a fonalat, méretarányosan tudták felvinni a mester előzetesen elkészített vázlatait.

A püspök úr a Sümegi sár elnevezésű szobában gyakorolta a bevonulást a templomba: a kecses járást, a sár fölött való lebegést, hogy makulátlan maradjon a reverendája.

A szomszédos „virágos szobában” az árnyékszékben, ahová – mint tudjuk – soha nem süt be a nap, egy titkos csőrendszer van, mely a föld alatti postahivatalba vezet, ezen a csatornán át üzeneteket lehetett továbbítani. A kazamatákban megbúvó első postahivatalt még a templomos lovagok alapították, ők adták az első postamestert is, aki érdemeiért a Szent Postagalamb Bögykeresztet is megkapta posta-humusz. A templomos rendnek egyébként egy egész termet szentel a kiállítás, itt található az egyik legfőbb apostoluk, Franz Anton Maulbertsch egészalakos ábrázolása is, valamint azok a titkos dokumentumok, melyek a sümegi még titkosabb alagútrendszer bejáratainak pontos helyét rejtik. 

Az építéstörténetet ismertető teremben három holopiramis látható, melyek a palota építésére kiírt korabeli pályázati anyagok kötelező mellékleteiként készültek el, s ezek közül végül a csodás barokk palota látványterve nyerte el a pályázati támogatást, így ez épülhetett fel, de azért a többi pályaművet is érdemes tanulmányozni.

Padányi Biró Mártonnak számos korabeli vívmánya közül érdemes kiemelni néhány nagyon is innovatív és reformjellegű intézkedését, melyek keretében majd 200 római katolikus templom új funkciókkal bővült: pl. irodalmi szalonok jöttek létre (bibliamagyarázatok céljára), képzőművészeti kiállítóhelyek és historizáló látogatóközpontok, akkreditált juhászképzők és nem utolsó sorban mindenmentes snackbárok (gluténmentes ostya és vegán misebor biztonságos fogyasztásának lehetőségével).

Még egyszer nyomatékosan felhívjuk a kedves vendégeink figyelmét, hogy az itt elhangzottaknak bármilyen egyezése a valósággal, pusztán a véletlen műve!

(Bolondos tárlatvezetőink: Gombosné Szabó Viktória és Sümegi Kata voltak.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése