szerda, július 19

Kútba nézés - Püspöki Palota szabadegyetem előadásai

 

Kútba nézés

A sümegi Püspöki Palota második aranykora jött el a Kastélyprogram keretében megvalósult felújításoknak és fejlesztéseknek köszönhetően. Ez lehetőséget ad arra is, hogy a palota történetében és épületében testet öltött értékek megóvása és tudatosítása érdekében egyfajta szabadegyetemként egy új előadás-sorozat születhessen meg, mely a „Kútba nézés” összefoglaló címet kapta. 

A palota múltjának kútjába nézünk, s ezáltal településünk és tágabb térségünk egy-egy szegmense is megismerhetővé válik. Meghívott előadóinkban az a közös, hogy valamilyen szempontból a történetünk mélyére tudunk nézni, legyen az a falkutató, a régész, a restaurátor, az irodalomtörténész, a művészettörténész nézőpontja vagy akár az oktatás ill. a vallás történetéből is meríthetünk.

Szándékaink szerint az évkör jeles napjai adhatnak alkalmat arra, hogy meghívott előadóink tudásából merítve vendégeinkkel együtt „kútba nézhessünk”. Első ilyen előadásunkat a Kulturális Örökség Napjai keretében szerveztük meg, de éppígy ürügyül szolgált már Franz Anton Maulbertsch születésnapja is.

Eddig három ilyen előadásra került sor a Püspöki Palotában. 2022. szeptember 17-én Koppány András falkutató segítségével néztünk bele a Püspöki Palota múltjának kútjába, méghozzá építéstörténeti szempontból. A vetítéssel fűszerezett előadáson a 17-18. századi építészet szakmai trükkjeibe is bepillantást nyertünk, majd az elhangzottakat saját szemünkkel is láthattuk a vezetett sétán. Sőt, olyan termekbe is beléphettünk, amely a látogatók elől egyelőre elzárt kincseket őriznek, és még számos meglepetést tartogatnak.

Ez év március 18-án a közelmúltban napvilágot látott Padányi Biró Márton könyvtára c. könyv szerzője Németh Gábor, a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár főigazgatója kutatásait ismerhettük meg, és ennek köszönhetően megtudhattunk érdekes adatokat Biró Márton püspök egykori könyvtáráról. Az előadásról készített felvételt itt megtekinthetik:

Legutóbb a plébániatemplom páratlan freskóművét hozta közelebb hozzánk harmadik vendégelőadónk, dr. Nagy Veronika művészettörténész. Vetítéssel színesített előadásában kiemelte, milyen fontos szerepet játszott programadóként a megrendelő püspök a freskómű elkészülésében, és milyen attribútumokat ismerhetünk fel a Maulbertsch-műhely által alkotott freskókon. Mesélt a műhelytagok közreműködésének mértékéről, bepillantást nyertünk a módszerbe, sőt, kicsit még az itt töltött hónapok hangulatába is. A fény festője a meggyőzés szolgálatában című rendezvényünkről készült videófelvétel szintén megtekinthető a csatornánkon:

A sorozatot folytatjuk, mindig más-más szemszögből állítva reflektorfénybe történeti értékeinket. Tartsanak velünk kulturális szabadegyetemünkön!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése