péntek, augusztus 25

Ünnepi hétvége a kastélyban

 

Nyárkoronázó kalandok

 

Rövid volt a nyár, hamar elrepült, de az augusztus 20-i hétvégén, nemzeti ünnepünk alkalmából teltházas koncerttel, szikrázó tűzvirágokkal, látványos épületvetítéssel is sikerült még megörvendeztetni a vendégeinket. A szemkápráztató nyári este méltó zárása volt az ünnepi hétvégének. 

Egész hétvégén lehetőséget biztosítottunk kicsiknek és nagyoknak, hogy egy játékos fejtörő mellett vegyék birtokba a Mennyei ügyek termeit. A kihívásokat kedvelő játékosaink nagyon élvezték a trükkös, elgondolkodtató megmérettetést, és biztosan sokat tanultak a csavaros feladványokból, a barokk korról, a kastély épületéről és a virtuóz festőkről. Ajándék kiadványokkal, sőt a gyerekek színes lufikkal és széles mosollyal intettek búcsút látogatóközpontunknak.

A kiállítások vasárnapi látogatói közül sokan meglepődve tapasztalták, hogy a nemzeti ünnepre való tekintettel a Mennyei ügyek természetesen ezúttal is ingyenesen volt látogatható. Örömmel fogadták, alaposan megcsodálták termeinket, lelkesen dicsérték, és szívesen jönnek újra hozzánk. 

Az ünnepi hétvégére azonban egyértelműen az esti program tette fel a koronát:

Este héttől újra kitártuk a kapukat, meg is jöttek a szabadulószobába időpontot foglalt első játékosok. Ilyenkor a kiállítótermek nem látogathatók mások számára, így kizárólagosan vehették birtokba az átalakított „játékteret”. Kilenc teremnyi önfeledt játék várt rájuk, és közben három küldetést teljesítettek: megtalálták a püspök által aláírt szabadítólevelet, kiszabadították a bezárt Marci bolondot, és még az elkóborolt macskát is visszavezették szomorú gazdájához. 

Eközben megérkeztek a fényfüzérekkel ünneplőbe öltöztetett díszudvarra, a Palota Kávézó panorámás teraszára a baráti társaságok, visszatérő vendégek és turisták, sőt, újabb és újabb asztalokat kellett bevetnünk, zsúfolásig megtelt az udvar, poharak csilingeltek, a fűben pedig gyerekek futkároztak mezítláb… 


Természetesen nem pusztán az isteni kávéköltemények, az „Angyalok jussa” és a sütemények vonzották ide éppen aznap este a vendégeket, hiszen a palota színpadán Iván Anna énekesnő lépett fel egyedi műsorával, nyáresti hangulathoz illő dalokkal. A beharangozott időpontban pedig süvítve megindult a szemkápráztató tűzijáték, nyíltak az égen a tűzvirágok, éppen a gyönyörűen kivilágított sümegi vár látképe fölött. 

Pazar látvány volt, de mi még ezt is tudtuk fokozni a program záróakkordjaként az architekturális vetítéssel. A kastély belső homlokzatán megelevenedett az építés története, felismerhettük a kiállítási termekben látott mintázatokat, díszítőfestéseket, stukkóformákat, Márton püspök és névadó védőszentje attribútumait, és nem utolsó sorban a híres sümegi Maulbertsch-freskókat. Akárhányszor láthatom a programot, mindig megborzongat az élmény. A vendégeket is emelkedett hangulatban búcsúztattuk díszkivilágítással ékes kapualjban. – Valóban felemelő látni a kastélyt éjszakai fényruhájában, szinte báli szépségében.

Önkéntelenül is megállunk egy percre, elgondolkodunk, ahogy felpillantunk az atlaszos homlokzatra… A múltban sokszor kongott ürességtől, pókok és denevérek lakták, de szerencsére ennél többször volt otthona – valakinek… a hosszú folyosókon püspökök merengtek, cselédek surrantak, diákok szaladtak, vagy akár betegek gyógyultak… 

Ma úgymond második aranykorát éli a barokk kastély: Padányi Biró Márton 1745-53 között felépíttette, a kastélyprogram keretében 2018-21 között pedig megmenekült, komplex felújításon esett át, és megtelt tartalommal. Az újranyitás óta is számos tartalmas programnak adott otthont, és még mennyi minden előttünk áll…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése