hétfő, május 17

Klimó György portréja

 

        Klimó György portréja


       Ismeretlen alkotó munkája a XVIII. századból (Restaurálta Steiner Rezső 1892-ben. 2021-ben pedig Kovács Krisztián.) A festmény megtekinthető lesz a Püspöki Palota új állandó kiállításán. 


        Klimó György (1710-1777) pór családba született, házról-házra kéregetve tanult Nagyszombatban. Rövid lelkipásztorkodás után az egyházi ranglétrán lépegetve 1751-től már pécsi püspök és főispán lett. 1753-ban kapott nemességet.
        Eredményes működéséből kiemelünk kettőt: ő nyitotta meg az első nyilvános könyvtárat (15ezer értékes kötettel) Magyarországon, illetve visszaszerezte a pécsi püspökök régi kiváltságát, az érseki palliumot.
        „Minden kuszált ügyben a kivezető utat felfedező tehetség.” Egyik legnevezetesebb megbízatása az volt, amikor Padányi Biró Márton veszprémi püspök visszás főispáni működése ellen feljelentést tettek az udvarnál, és Mária Terézia óhajára királyi biztosként Klimót küldték ki. 1754. május 12-19-ig tartott a veszprémi vizsgálat. Bár a kivizsgálás oka – más vármegyék ügyeihez viszonyítva is – komolytalan volt, de Biró püspököt nagyon megviselte („…csak a jó Istennek köszönheté, hogy legott, az egész közönség szemeláttára nem ütötte meg a guta…”). Maga a közgyűlés is úgy felindult a királyi biztos magatartásán, hogyha küldőjét nem tekintik, kidobják az ablakon…
        Nos, Klimó püspök portréja a Püspöki Palotába az ajtón jött be, alapos „ráncfelvarrást” követően: a rovarkárosodásoktól megmentve, a megsötétedett felületet és díszkeretét is megtisztítva.
 

Források: Biró Márton naplója (közli báró Hornig Károly veszprémi püspök); Padányi Biró Márton veszprémi püspök élete és kora (írta Pehm József zalaegerszegi apátplébános, későbbi Mindszenty bíboros)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése