szerda, július 14

Madonnás csillár

 

Madonnás csillár költözött a Sümegi Püspöki Palotába.



Új otthonra lelt az egyik emeleti kiállítótermünkben, és rögtön úgy beilleszkedett, mintha mindig is itt lakott volna. Sárgaréz testét ódon színek árnyalják, melyek visszaköszönnek a mennyezeti falképeken. Karjairól lenyújtózó rügyei a gótika formavilágát idézik. Fényt árasztó „gyertyái” alatt óvón tárják ki virágkelyheiket a csepegtetők. Tizenkét karjával öleli a teret, fényárban fürdetve a csillárszáron elhelyezkedő koronás Madonnát, aki bal karján a kisded Jézust, jobb kezében pedig jogart tart. A csillár alsó végéről letekintő szigorú oroszlán fejét neogót rügysor keretezi. Pazar látvány… 


Ám a szakemberektől megtudtuk, hogy a csillár törődött teste sok sérülésről árulkodott a restaurálási folyamat során: fagyási sérüléseket szenvedett el, karjai eldeformálódtak, korábbi forrasztások nyomait is felfedezték, védő lakkrétege elöregedett, plafonrózsája és függesztő lánca hiányzott. 


Története Sümegen folytatódik, újjászületett testét és fényét őrizzük, vigyázzuk, és büszkén mutatjuk majd be látogatóinknak. 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése