csütörtök, január 27

A hajdani szépség tanúja

 Gyöngyhalászat a Püspöki Palota múltjának tengeréből (VII.)


A hajdani szépség tanúja  

 

     Első pillantásra semmi különös, egy gipszcsiga. De ha csak egyetlen percet szánunk arra, hogy elolvassuk az alatta lévő ismertetőt, már sokkal izgalmasabb a dolog. Ez ugyanis nem közönséges gipszcsiga, hanem márványporral kevert, meszes gipsz, amely ráadásul a palota hajdani dísztermének egyik oszlopfőjét ékesítette.  


 

vasárnap, január 23

Barokk kalandozás kávéillatban

 

Barokk kalandozás kávéillatban


    Egy olyan jeles alkalom, mint a magyar kultúra napja nem telhetett eseménytelenül hazánk barokk építészetének egyik kiemelkedő épületében, a sümegi Püspöki Palotában.
    Meghívott vendégünk Nényei Pál író, drámaíró, középiskolai tanár volt, aki többek között Az Irodalom visszavág című – az irodalomtörténetet rendhagyó módon tárgyaló – könyvsorozat szerzője, s nem utolsósorban Zrínyi Miklós és a Szigeti veszedelem nagy rajongója és kutatója. Előadása, a Kalandozások a barokk művészet labirintusában, nemcsak irodalmi témákat érintett, hanem a barokk építészet egyik emblematikus épületén, a Szent Péter-bazilikán keresztül hívta fel a figyelmet a korszak alkotóinak egyik törekvésére, a minél nagyszabásúbb illúziókeltésre.