vasárnap, január 23

Barokk kalandozás kávéillatban

 

Barokk kalandozás kávéillatban


    Egy olyan jeles alkalom, mint a magyar kultúra napja nem telhetett eseménytelenül hazánk barokk építészetének egyik kiemelkedő épületében, a sümegi Püspöki Palotában.
    Meghívott vendégünk Nényei Pál író, drámaíró, középiskolai tanár volt, aki többek között Az Irodalom visszavág című – az irodalomtörténetet rendhagyó módon tárgyaló – könyvsorozat szerzője, s nem utolsósorban Zrínyi Miklós és a Szigeti veszedelem nagy rajongója és kutatója. Előadása, a Kalandozások a barokk művészet labirintusában, nemcsak irodalmi témákat érintett, hanem a barokk építészet egyik emblematikus épületén, a Szent Péter-bazilikán keresztül hívta fel a figyelmet a korszak alkotóinak egyik törekvésére, a minél nagyszabásúbb illúziókeltésre. A semmi sem az, aminek első pillantásra látszik igazsága épp úgy érvényes az épületekre, mint az irodalmi alkotásokra, így például Zrínyi Miklós Szigeti veszedelmére is, mely – derült ki az előadásból – mint önmagában álló irodalmi mű, tulajdonképpen nem is létezik… Az eposz az Adriai tengernek Syrenaia Groff Zrini Miklos című kötetkompozíció része, s értelmezni sem érdemes, nem is lehet az egész kötet ismerete nélkül.


    Az élményt a helyszín varázsa tette teljessé. A kávézó hófehér falai, az ablakon keresztül búcsút intő napsugarak, a finom sütemények és kávéköltemények aromája olyan, sajátos hangulatot teremtettek, melyet a résztvevők sehol máshol nem találhattak volna meg. A vendégek nemcsak az előadó érdekes, addigi tanulmányaikkal, olvasmányélményeikkel ellentétes, egyedi látásmódban megfogalmazott gondolataival lettek gazdagabbak, hanem egy szívet-lelket csordultig töltő, igazán tartalmas estén vehettek részt. 


    Padányi Biró Márton nagyságához, szellemi örökségéhez méltó alkalom volt, egyben az első, irodalmi jellegű rendezvény a palota kávézójában, melynek sikerét mi sem bizonyítja ékesebben, mint a résztvevők lelkes, őszinte gratulációja és a teltházas rendezvény ténye.
    A palota dolgozói számára pedig megerősítést nyert, hogy rátaláltunk a megfelelő ösvényre, s nem is szeretnénk letérni róla, hogy a jövőben még több élményben lehessen része annak, aki ellátogat rendezvényeinkre. 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése