hétfő, április 11

"Bölcsen néz le ránk"


 "Bölcsen néz le ránk"


 Vers. Hány emberben indít el sokféle gondolatot, ha ezt a rövid szót hallja? Hány embernek jut eszébe szinte azonnal egy konkrét költemény, ami valamiért a kedvence? Mert megnyugtat, elringat, utat mutat, választ ad valamire, megnevettet, elgondolkodtat, vagy csak annyira szép, hogy az ember lelke szinte reszket ettől a szépségtől.
 
A költészet napján évről évre ezt ünnepeljük. A verseket és azokat a tehetségeket, akik annyi remekművel ajándékoztak meg minket. Szinte lehetetlen választani abból a gazdag kincsestárból, melyet a magyar költőknek köszönhetünk. Mégis van egy, mely számunkra különösen fontos, hisz nem kisebb személyiséget méltat, mint Padányi Biró Mártont, a Püspöki Palota építtetőjét. 
 
Keresztury Dezső Bíró Márton arcképe előtt c. verse a Balaton-parti változatok címet viselő versciklus részeként jelent meg, melyet a Tiszatáj folyóirat közölt 1977-ben.
 

 
 
A mű születésének pontos dátumát nem ismerjük, de ennél talán izgalmasabb is az a kérdés, hogy a költő vajon hol és mikor találkozott a püspök portréjával. A hol kérdésre a választ kiolvashatjuk a műből: Keresztury Dezső járt a sümegi plébániatemplomban! Arra azonban, hogy mikor látogatott ide, nem tudunk felelni. Az viszont figyelemreméltó, hogy a költő nemcsak megszemlélte a templom freskóművét, de minden bizonnyal tájékozódott is a püspökről, hiszen enélkül aligha tudott volna ilyen remek, lényegre törő összefoglalást írni Padányiról.
 


 
 
A vers szép példája a Keresztury Dezsőt megihlető képek által született műveknek. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése