vasárnap, szeptember 11

Csillagparkettás szobánkról

 

A palota csillagai


 


Az ázott-kopott ruhájú termek újjászületésének első lépése mindig az ismerkedés. A fénye-vesztett, elhasználódott rétegeket lassan, finoman kell eltávolítani, rétegről-rétegre, mintha egy szerelmes vetkőztetné törékeny kincsként dédelgetett kedvesét. Lassan, figyelmesen, hogy legyen ideje feltárulni a titkoknak, rejtegetett történeteknek...

A farestaurátor gondosan számozza a részleteket, hogy ráncfelvarrás után a saját helyére kerülhessen vissza minden darabka. 

Közben a régész-falkutató is vizslatja a lemeztelenített szobát: mit árul el magáról? Vajon miről mesél egy rejtett zug? Milyen történésekhez adhatott meleget az egykori kályha? Súlyos lépések tanúi a kopottan is míves fatáblák?


  

A falkutatásokkal párhuzamosan a kurátorok sem tétlenkednek: kutatnak, álmodoznak, tervezgetnek, melyek nyomán megszülethet a bőséges kiállítási anyag, mely ma is látható. 


A termet egyébként mindenki más néven emlegeti. Egyeseknek a csillagparkettás szoba. Másoknak a Szentháromság-terem, de angyalos szobának is hívják. Sőt, a visszatérő kollégisták szinte kizárólag az egykori berendezést látják lelki szemeik előtt… Egy átlagos látogató pedig csupán pár percet tölt el ebben a helyiségben, talán ideje sincs teljességgel befogadni a szoba történetét és a kurátorok ide vonatkozó üzeneteit. Könnyen lehet, hogy ez minden teremre igaz a Palota falain belül…

Most kivételes alkalom kínálkozik számunkra, mert a régész emlékeiben kutakodva léphetünk be a termekbe. Más nézőpontból, új információkkal gazdagodhatunk. Akit érdekelnek a háttértörténetek, velünk tarthat a „Kútba nézésen”, mely egyfajta bevezető előadás és épületbejárás lesz a kulturális szabadegyetem sorozatunk keretében! (Az eseményről bővebben itt olvashatnak.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése