szombat, április 15

Méltó hely az imádságra

 

Padányi Biró Márton életéről – elsősorban Pehm (Mindszenty) Józsefnek köszönhetően – meglehetősen sokat tudunk, mégis rengeteg nyitott kérdés van még a püspökkel kapcsolatban.

A sok eldöntetlen kérdés egyike mindjárt Biró Márton születésének pontos dátuma. A kutatás nem kevesebb, mint három lehetséges évszámot jelöl meg: 1693, 1696 és 1697 is szóba jöhet a püspök születésének évszámaként. 

„De, ha a születési évben sem egyeznek meg az írók, annál kevésbbé a születés havában és napjában.”1 – írja Mindszenty a püspökről szóló, alapos és olvasmányos monográfiájában. Mivel a legelfogadottabb nézet április 15-e, így mi is ezen a napon emlékezünk meg a néhai püspökről.

Több korábbi írásunkban is méltattuk már Padányi Biró Mártont, mint példaképül szolgáló elődöt, akinek sok mindent köszönhet az utókor. Születésnapja alkalmából most egy olyan műtárgyat szeretnénk bemutatni, melyet a püspök készíttetett és használt, s mely aprólékos díszítéseivel azonnal magára vonja a látogató figyelmét.

Egy intarziás imapadról van szó. A pad tavaly lelt ismét otthonra a Püspöki Palotában, amikor Biró Márton egyéb használati tárgyaival együtt megérkezett Sümegre a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményből. 


 

A fenyőfa alapon diófa borítással ellátott padon jávorfa és paliszander (rózsafa) intarzia kapott helyet. A díszítés nagyon aprólékos, finoman kidolgozott, a 18. században új lendületet kapott bútorművesség szép példája. A felületen a barokk kedvelt díszítő motívumai, a tekergőző növényminták és akantuszlevelek mellett többféle virág, pl. nárcisz és rózsa is feltűnik. Utóbbi Szűz Mária szimbólumaként is értelmezhető, akinek a neve díszes keretbe foglalva, szépen megformázott betűkből kirakva a pad előlapján olvasható.




Padányi személyének megítélése napjainkban sem egységes: van, aki a 18. század egyik nagy tehetségének, mecénásának tartja, mások makacs, túlbuzgó, már-már erőszakos alakként jellemzik. Bárhogy is gondoljunk a püspökre, elvitathatatlan érdemei vannak, és munkásságának egyes gyümölcsei ma is elképesztő vizuális élményt nyújtanak.

 




1.              Pehm József: Padányi Biró Márton veszprémi püspök élete és kora, Zrinyi Nyomdaipari Részvénytársaság, Zalaegerszeg, 1934., (17. oldal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése