szombat, július 1

A fény festője a meggyőzés szolgálatában - rendezvénybeszámoló

„Jaguár a ponyva alatt”


    Akár egy pazar Jaguár, mely szürke ponyva alatt rejtőzik, kicsit olyan a Maulbertsch-freskók helyzete is a köztudatban. Egyszersmind nemzetközi elismerésnek örvendő, ugyanakkor sok helybéli számára még mindig túl kevéssé ismert értékünk. 

    Ezt a páratlan freskóművet hozta közelebb hozzánk rendezvényünk vendégelőadója, dr. Nagy Veronika művészettörténész. Vetítéssel színesített előadásában kiemelte, milyen fontos szerepet játszott programadóként a megrendelő püspök a freskómű elkészülésében, és milyen attribútumokat ismerhetünk fel a Maulbertsch-műhely által alkotott freskókon. Mesélt a műhelytagok közreműködésének mértékéről, bepillantást nyertünk a módszerbe, sőt, kicsit még az itt töltött hónapok hangulatába is. 

    A fény festője a meggyőzés szolgálatában című rendezvényünk apropóját Franz Anton Maulbertsch, a barokk festőzseni júniusi születésnapja adta, és már előrevetítettük, hogy bizony a jövő évben, 2024-ben a kerek 300. évfordulóját ünnepelhetjük születésének, és remélhetőleg sokszor fogunk az emlékévben találkozni műveivel, emlékezetével. Történelmi múltunk „kútjába nézni” mindig kiváló alkalom arra, hogy értékes élményekkel gazdagodjunk, tudatosítsuk büszkeségre okot adó helyi értékeinket, tanulva szórakozzunk. Az előadásról felvétel is készült, melyet videómegosztó csatornánkon közzé is fogunk tenni, így aki esetleg lemaradt róla, utólag meg tudja nézni. 

    Az előadás után pedig egy rendhagyó útvonalú, kifejezetten a műhelymunkára koncentráló épületbejáráson vehettünk részt, ahol maga a kiállítás kurátora hívta fel a figyelmünket egyes részletekre a témával kapcsolatban. 

    Nagy öröm számunkra, hogy az Év kiállítása elismerést is elnyert kurátor személyesen mutatta be a kiállítás vonatkozó részeit, és a „Mennyei ügyek” megszületésének körülményeibe is beavatta a közönséget. Tartsanak velünk legközelebb is, érdemes! 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése