péntek, augusztus 25

Ünnepi hétvége a kastélyban

 

Nyárkoronázó kalandok

 

Rövid volt a nyár, hamar elrepült, de az augusztus 20-i hétvégén, nemzeti ünnepünk alkalmából teltházas koncerttel, szikrázó tűzvirágokkal, látványos épületvetítéssel is sikerült még megörvendeztetni a vendégeinket. A szemkápráztató nyári este méltó zárása volt az ünnepi hétvégének. 

kedd, augusztus 22

Általános iskolások 1948-as csoportképe

 

Növendékek a „zárdából”

 

Bájos gyermekarcok, nyílt tekintetek, ünneplő ruhácskák - 75 évvel később pedig találkozóra hívjuk az egykori növendékeket!

Önök is segíthetnek! – Várjuk az információkat a felnőtté, nagyszülővé-dédszülővé vált gyermekekről, a még élő diáktársak tartózkodási helyéről!

Szerencsére van néhány archív felvétel a vontakozó időszakról, pl. az alábbi csoportkép.

Ez a palota épületében – vagy ahogy az egykori diákok mondják: a "zárdában" tanuló – általános iskolások (1-2. osztály) csoportképe Viola nővérrel, az osztályfővel. A kép 1948 májusában készült a palota parkjában, háttérben a Sala Terrena falai.

 

Csoportkép Viola nővérrel 1948 májusában a Püspöki Palota parkjában

szombat, augusztus 12

Az egykori bálterem látványa

 Gyöngyhalászat a Püspöki Palota múltjának tengeréből (X.)

 

Visszaidézett szépség

 

A Püspöki Palota számos termével kapcsolatban bátran használhatók olyan jelzők, mint pazar, szépséges, ünnepélyes, festői, ám az a terem, mely talán a legfenségesebb volt, ma már nem látogatható. Mégis meg lehet tekinteni!

Annak dacára, hogy a néhai díszteremet elmosta az idő folyama, az alapos és kitartó kutatásnak hála sokat tudunk elmondani erről a teremről. A modern technikának köszönhetően a szakemberek rekonstruálni tudtak egy olyan digitális képet, mely nemcsak, hogy egészen közel áll az egykori valósághoz, de lehetővé teszi számunkra azt is, hogy „beléphessünk” a bálterembe…

Az alábbi videó megmutatja, hogyan nézhetett ki Márton püspök rendezvényterme.