csütörtök, április 18

Zöldy Pál verseskötetének bemutatója

 

Civilben (zsebre gyűrt glóriával)

 

A magyar költészet napja adta az apropóját Zöldy Pál első verseskötete bemutatójának. De többet kaptunk, mint szárnypróbálgató költeményeket.

Négy évtized versei és miniatúrái jelennek meg a kötetben, boroscímkékkel fűszerezve. Az útkeresés állomásai, kendőzetlen gondolatok, „leszakadt kabátgombok”, dalok a férfisátorból, sőt még a révülés élő ritmusai is életre kelnek a kötet lapjain.

Álljunk meg egy szóra! Leszakadt kabátgombok?! – Az egyik verscsokor éppen ezt a címet viseli. Szinte látjuk magunk előtt, ahogy az élelmes ifjú („összeügyeskedve” a gombfocihoz szükséges játékosokat), izgatottan asztalhoz ül és...

Fázom

A gombok ugyan nem melegítettek,

de legalább hordhatóvá tették a kabátot.

Mire hazaérek, Isten már befűti a cserépkályhát.

Na végre – szól –, játszunk, az asztalon már

ott vannak a csapatok – leszakadtak,

kabátgombok.

A barlangrajzok című fejezetben olvasható egy olyan vers, ami egyfajta lezárása is lehetne egy költői életútnak, akár megvilágosodás-versnek is mondhatnánk. „Ez kéne a vége legyen, de sajnos én még utána is írtam…” – mondja Zöldy Pál kedélyes mosollyal.

Míg írsz,

egy résnyire még mindig

nyitva mögötted az ajtó.

Amiért elindultál

a szavak körén is túl

beljebb van.

De nyitva van mögötted az ajtó

s nem vagy magad

míg írsz.

Csukd be az ajtót.

A könyvbemutatón kötetlen beszélgetés alakult ki a versolvasó közönséggel, és külön kérésre a program végére a Táltosének is felcsendült, de a társművészetek képviseletében kaval is megszólalt az énekelt versek előadását segítendő. Sőt, egy egészen blues hangulatú Apadal is megidézte a férfisátor összejövetelek hangulatát. Ez utóbbi két verset érdemes felvételről meghallgatni, Zöldy Pál előadásában:

Szerencsés módon a rendezvényen elhangzottak videófelvételen is rögzítésre kerültek, mely bármikor visszanézhető azok számára is, akik most nem tudtak személyesen jelen lenni a beszélgetésen. A Veszprémi Napló újságírójának beszámolóját itt olvashatják, a Zóna TV interjúit pedig itt hallgathatják meg.

Legyenek vendégeink máskor is kávéházi estjeinken és egyéb alkalmakon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése