szerda, május 22

Történelmi előadás a múzeumi világnapon

 

A „második Mária”

Így nevezte ugyanis a palota építtetője, Márton püspök Mária Teréziát, utalva országunk oltalmazójára, és egyszersmind kifejezve odaadását az uralkodónő iránt. Kútba nézés című szabadegyetemi előadássorozatunk keretében ezt a kort idéztük meg Tar Ferenc történész roppant érzékletes és érdekfeszítő előadásának köszönhetően. 

A történelmi visszatekintésnek kiváló apropót nyújtott a május 18-án esedékes múzeumi világnap is, melynek idei központi tematikája éppen a múzeumok oktatásban és kutatásban betöltött kulcsfontosságú szerepére hivatott felhívni a figyelmet. Bár a sümegi palota hivatalosan nem múzeumi státuszt tölt be, muzeális értékű műtárgyakkal mi is büszkélkedhetünk. Ilyen pl. ifj. Martin van Meytens egyik becses uralkodóportréja, mely a kastélyprogram széleslátókörű fejlesztésének köszönhetően vásárlással került intézményünk birtokába. A Mennyei ügyek állandó kiállítás értékes műtárgyát reflektorfénybe állítva, az előadásra érkező vendégek számára elsőként a festményt és alkotóját mutattuk be. 

A 18. század közepének hangulatába csöppenve a bemutatott festménnyel, valamint csodálatosan felújított termeinknek is köszönhetően, a hallgatóság könnyedén ráhangolódott a távolinak tűnő múlt felidézésére. Szakavatott segítséggel, a tanár úr „kezét fogva” képesek voltunk eligazodni a történelmi összefüggések útvesztőjében. A karakán uralkodónő, Mária Terézia összetett jellemét több oldalról is megvilágítva, az udvari és családi viszonyok árnyalataira is hangsúlyt fektetve, egy valóban élvezetes és informatív történelmi előadásban részesített bennünket a méltán népszerű, meghívott előadónk, Tar Ferenc.

A közönség soraiban a szabadegyetemi előadássorozat törzsvendégein túl helyet foglaltak új érdeklődők is, akiket akár a történelmi téma, akár az előadó megnyerő személyisége, akár a méltó helyszín vonzott programunkra, mindenképpen nagyon örülünk nekik, és várjuk vissza őket rendezvényeinkre.

Még mindig a felidézett barokk kornál maradva, lázasan készülünk a Maulbertsch Emlékév egyik fénypontjára, a tricentenárium napjára, amikor újra lehetőségünk lesz Sümeg múltjának kútjába nézni. Találkozzunk június 7-én, a barokk festőzseni 300. születésnapján!

Addig is, aki szeretné visszanézni az előadáson elhangzottakat, vagy távol maradt eseményünktől, az alábbi felvétel segítségével pótolhatja:

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése