szerda, október 26

Jelöltek listáján


Legyen a Mennyei Ügyek 2022-ben az Év Kiállítása!


„A gazdag tárlat nagyszerűen ’belakta’ a frissen felújított, szép barokk egykori püspöki lakot Sümegen, a vár lábánál. A több szálon futó tárlat mindvégig következetes, s remek ötletekkel fűszerezett vonalvezetéssel mutatja be Padányi Bíró Márton életét, pályája eredményeit, veszprémi (egyház)megyei iskola- és kultúrateremtő tevékenységé. Ugyanakkor nem hallgatja el a püspök emberi és felekezeti konfliktusait sem. A több húron megszólaló kiállítás remekül exponál majd magyaráz meg olyan kérdéseket, mint a pompás terek mellett elrejtett „vizesblokkok” talánya, a kertépítés nehézségei egy sziklafal oldalában, vagy a XVIII-XIX. századi „graffitik” rejtélye. A kurátorok gondoltak a legkisebbekre is: nekik feladatmegoldó, pecsétgyűjtő füzet kínál külön izgalmas fejtörőt. Állandó kiállítás.” – ezekkel a szavakkal ajánlja a Mennyei ügyek c. kiállítás meglátogatását Gózon Ákos kulturális és tudományos újságíró. A Magyar Múzeumok online magazin felületén minden kiállítás röviden bemutatásra kerül, amelyek esélyesek az Év kiállítása 2022 díj elnyerésére. Érdekesebbnél érdekesebb tárlatok szerepelnek a felsorolásban, így a Pulszky Társaság kilenc tagú szakmai zsűrijének nehéz lesz a dolga a nyertesek kiválasztásában. Az eredményhirdetésre pedig a Pulszky Társaság 2022. november 3-án rendezendő őszi konferenciáján kerül majd sor.

A jelölés és az ünnepélyes eredményhirdetés közötti időszak nyilván minden jelölt számára roppant izgalmas és várakozásteljes. – Vajon mi fogjuk elnyerni az Év kiállítása 2022 kitüntető címet? Vajon milyen változásokat generál a kiállítás mindennapi életében? Több vendéget csalogat be a kapun? Vagy a vendégösszetétel tolódik el a szakmai érdeklődők irányába? Esetleg a pedagógusok, a jövő nemzedékeinek nevelői figyelnek fel arra a lehetőségre, hogy a diákok figyelmének megragadásához hasznosítsák a szakmai ajánlásokat? – Nem tudhatjuk. Mégis, azt kell mondanunk, hogy számunkra már most is az Év kiállítása a Mennyei ügyek. Kitölti mindennapjainkat, kalendáriumunkat, meghatározza rendezvényeinket. Itt voltunk a megszületésénél, ahogy lépésről-lépésre felépült a nagy mű. Láttuk, mennyiféle szakembert mozgatott meg, akiknek bámulatos, hangyabolyszerű összmunkájának eredményeként nyithatta meg kapuit majdnem pontosan egy évvel ezelőtt. Az elmúlt egy évben számtalanszor végigjártunk magunk is a termeken, de még most is előfordul, hogy csak úgy a magunk kedvéért elindítunk egy-egy kisfilmet, hogy gyönyörködjünk a képi világában. Újra és újra elolvasunk egy-egy tablórészletet, befogadjuk a sorok közé rejtett tartalmakat. Beleszippantunk az illatos fiókba, vagy végigpörgetünk egy képkirakós játékot. Megunhatatlanul. 

A nyitás óta rengetegen meglátogatták, sokan többször is. Van, aki egy bő óra alatt végigszalad rajta, csupán néhány benyomást begyűjtve, és vannak, akik órákig elmolyolnak, végigjátszák az interaktív elemeket, elmélyedve az egyes műtárgyak időtlen szépségeiben is. Nem ritkán előfordul, hogy egyes megragadó részletekért többször is visszajönnek: csak beugranak átutazóban egy jó kávéra, és megnézik újra Padányi könyvtárszobáját vagy éppen a Néma prédikáció termet. Tárlatvezetéseken részt vett vendégeink is nem egyszer visszatérnek, hogy alkalmuk legyen egyénileg is befogadni a szobák tartalmát, az installációk mondanivalóját és az interaktív elemeket. Mások pedig éppen tárlatvezetés alkalmával jelzik, hogy ők már jártak itt, látták a kiállítást, de szerettek volna részt venni egyszer tárlatvezetővel is a bejáráson. 

Jellemzően minden visszajelzés pozitív a kiállításról. Sőt, sokszor meglepődve tapasztalják, hogy ez még annál is sokkal lenyűgözőbb, mint amire számítottak, tehát várakozásukon felül teljesítettek a kiállítás megálmodói. Szeretjük bezsebelni ezeket a dicséreteket, de azért közben emlegetjük a két kurátort név szerint is (dr. Nagy Veronika és Gaylhoffer-Kovács Gábor), akik mertek nagyot álmodni, és megalkották a Mennyei ügyeket. Vendégkönyvünk szépen telik a sok jó szóval, dicsérettel, melyekből időnként a közösségi oldalunkon is megvillantjuk a lelkünket simogató, kedves sorokat.

Az igazat megvallva, annyi felemelő élményben van részünk a látogatók és a rendezvények vendégei részéről, hogy ezen a szívet melengető büszkeségen az sem változtat, ha megnyerjük vagy éppen nem nyerjük meg a kitűzött elismerést. Mert számunkra valóban, már most is ez az Év kiállítása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése