péntek, november 11

Vendégkiállítás Márton püspök személyes tárgyaiból

 

Márton püspök palástja vendégkiállítás


 Padányi Biró Márton személyes tárgyai „hazatértek” a Püspöki Palotába egy vendégkiállítás keretében, mely a Márton püspök palástja címet kapta, nem véletlenül.

Elevenítsük fel, hogyan fogalmazott ünnepi megnyitó beszédében dr. Udvardy György veszprémi érsek:

„Örülök, hogy éppen Tours-i Szent Márton szentünknek az ünnepén kerül sor erre a kiállításmegnyitóra – Padányi Biró Márton az ő védelmét, oltalmát élvezhette. Tours-i Szent Márton életéből érdemes kiemelni olyan dolgokat, amelyek ma is nagyon aktuálisak. Szolgálni akarta az embereket, s ennek lehetőségét ő a katonai szolgálatban látta meg. Éppen ezen katonai szolgálathoz kapcsolódóan ismert a köpenyének a csodája: odaadja a katonai köpenyének a felét, és aztán másnap Krisztus arcát fedezi fel abban a koldusban, aki az ő fél köpenyében védi magát a hidegtől. Talán kevésbé ismert a tény, hogy Tours-i Szent Márton nem egy ’észszerű’ felezést hajtott végre, mármint, hogy a szegény didergő is jól járjon, és ő is, hanem arról van szó, hogy a katonai köpeny felével az állam rendelkezett, az nem volt az övé, csak a másik fele. Ami nem volt az övé, azt nem adhatta oda, de ami a sajátja volt, azt teljes egészében odaadta. Ezzel az adakozó szeretetnek a példaképe lett, és azt gondolom, hogy az előttünk álló időszak újra a szolidáris magatartás irányába fordítja a figyelmünket. 

 


A Márton püspök palástja elnevezéssel kapcsolatban szeretnék kiemelni egy gondolatot. Az egyházi szóhasználatban a palást, azon túl, hogy egy liturgikus ruhadarab, mindig többet is jelent: oltalmat, védelmet, de a palást azt is jelenti, hogy az ember zarándok… Zarándokok viselték ezt az öltözetet. Az ember ’úton van’. El kell indulnunk, még ha nem is tudjuk, hogy mi ér bennünket az út során, de egészen biztos, hogy van célunk, és egész biztos, hogy a meggyőződésünk, a hitünk célhoz fog vezetni. És ez is egy óriási tanítás napjainkra vonatkozóan: zarándokok vagyunk, de van célunk. Ez az, ami Padányi Biró Márton életében is megvalósult: szüksége volt oltalomra, az ő élete is egy szellemi-lelki zarándokút, és közben pedig nem feledkezett meg arról, hogy a legszebbet, legértékesebbet adja az istennek – ezek a kiállított tárgyak pontosan a szív bőségének a szépségét és az istendicséretnek a szépségét mutatják be. Az istendicsérethez az ember mindig a legszebbet, legjobbat, a legjavát kell, hogy adja, és egyedül a liturgiában van helye a túlzásnak. Nem tudunk túlzóan Istenre figyelni! 

 


Kívánom, hogy akik ide látogatókként betérnek, nagy örömmel tegyék ezt, és vállalják a zarándoklétnek a mivoltát. Gratulálok a kiállításhoz, hálásan köszönöm a lehetőséget, és sok sikert kívánok!”

A vendégkiállításon az építtető, Márton püspök és példaképe, Szent Márton püspök életének legfontosabb, párhuzamba állítható eseményeit mutatjuk be. Amíg a veszprémi Gizella Múzeum megújul, addig a gyűjtemény becses darabjai, köztük Padányi Biró Márton püspök személyes tárgyai, nálunk vendégeskednek. A Márton püspök palástja című vendégkiállítás, melynek műtárgyai a palota vendégszobákká alakított egykori díszteremében kaptak helyet. A  nemrégiben az Év kiállítása 2022 díjat elnyert állandó kiállításunk megtekintését követően a látogatónak lehetősége van betérni az új tárlatba is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése