péntek, november 25

Miért is nem találkoztak?

 

Ünnep a léleknek…


 …sok látogatónk érezte így, akik részt vettek a kötetbemutatón. Nem véletlenül, hiszen éppen az adventi időszak kezdete előtt gyűltünk össze a Püspöki Palota Tájképtermében egy kis baráti beszélgetésre. Átéléssel és meghatódva hallgattuk Zöldy Pál felolvasásait, kérdéseket tehettünk fel, rácsodálkozásunknak adhattunk hangot. De ne szaladjunk ennyire előre.

Miért is nem találkoztak? címmel jelent meg Zöldy Pál új novelláskötete. Szerzője Sümegen él, orvosdoktor édesapja munkássága égő fáklyaként világítja be a helytörténetet városunkban, de nemcsak azt, hanem az ifjabb Zöldy Pál pályafutását is. (Bizonyos szempontból nehéz teher, meghatározó életfeladat.) Pál azonban az irodalom, a szociális tevékenység és a hitélet területén alkot maradandót. Írásaiban emberi sorsok találnak saját hangjukra. Szereplői a legmélyebb érzéseinket hozzák a felszínre. – Bizonyos novellák utolsó szavait csak elcsukló hangon lehet felolvasni… 

 

 

  Az élet és az író által produkált történetek drámaisága csak ún. „zárt terekben” tudnak érezhetővé, megfoghatóvá válni, így adnak keretet, szolgáltatnak megfelelő helyszínt a történéseknek. „Ahol nincsenek keretek, ott az energiák szétfolynak. Ma az a baj, hogy nincsenek korlátok. Ha egy zárt edényben olaj van, és hozzá kanóc, akkor ha meggyújtom, irányt adok az energiának…” Hasonló módon, a Tájképterem mint rendezvénytér festett falai által behatárolt térben jöhetett létre az az átélést segítő közeg, az a hangulatot meghatározó helyszín, mely a felolvasóest vendégei számára biztosított valami pluszt, valami többet annál, mintha az otthon csendjében fogadták volna be a kötet sorait. Természetesen a könyvet megvásárolhatták, és a szerzővel dedikáltathatták a beszélgetést követően, és akik éltek ezzel a lehetőséggel, nyilván valami sokkal személyesebb benyomással tértek haza, hogy otthon tovább mélyítsék kapcsolatukat a történetek hőseivel.

A beszélgetőpartner, Kende Kata vállalta a feladatot, hogy mederben tartsa az estet, és neki köszönhetjük azt is, hogy a videómegosztó csatornáján keresztül azok is meghallgathatják a beszélgetést, akiknek nem volt módja eljönni a rendezvényre. (Itt megtekinthető.)

 

 Az év vége felé közeledve a Palotában is kicsit halkul az élet. Az udvarra már csak a napfényes órákban merészkednek ki a didergő látogatók, jobbára a termek „Mennyei ügyeiben” merülnek el, vagy kávéillatban kavargatják csilingelő csészéjüket. Az év utolsó rendezvényére adventi várokozással készülünk, és hívjuk a hárfazene szerelmeseit is…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése