csütörtök, október 5

Könyvbemutató a Palota Kávézó teraszán

 

Örömzene

Dzsemmelésnek is hívják, a zenészek spontán játéka ez. Vagy nem. Jelen esetben például olyan novellák füzére, melyet a szerző mintegy a saját örömére vetett papírra, és valamiféleképpen az életöröm kifejezésére, átérzésére is használhatók. Hasznosak bizony, ezt bizton állíthatom, hiszen már kétszer is olvastam. Tartalmuk sokszor meghökkentő vagy megrázó, de végső soron mindenképpen felemelő. 

Zenészek is felbukkannak a szereplők között: központi figura egy bizonyos szaxofonos, nevezhetjük Hannibálnak, aki egy esős napon érkezik a faluba, megtört lélekkel, elnémulva, felköltözik a hegyre egy elhagyott kunyhóba, és – közben másokon is segítve – újra (?) megtalálja önmagát.

De a kötetben felbukkanó nem-zenészek is megírják, eljátsszák a saját „örömzenéjüket”. Feltárulnak rejtett sebek, helyükre zökkennek a kisiklott párbeszédek vagy sérelmek – sok kusza bogot éppen Nagy Sándor oldoz ki (nomen est omen), aki egy másik igen sokoldalú, visszatérő szereplője a történeteknek, Zöldy Pál által megformált birodalomnak. 

Kissarlóspuszta és Tarvágás falvak egy hegy két oldalán terülnek el ebben a fiktív földrajzban. Falusiak és a városból érkező emberek összefonódásait, sorsát követhetjük nyomon, és a figurák egyre ismerősebbnek tűnnek. Szinte otthon vagyunk a történetekben. Rólunk (is) szólnak. – Érezni fogják, miközben olvassák!

A könyvbemutató teltházas érdeklődés mellett zajlott. Ráadásul a palota várpanorámás udvarán tarthattuk az enyhe időjárás kegyelmével. Oldott, otthonos hangulatban, könyvszerető és betűvető vendégek társaságában, beágyazódva az Országos Könyvtári Napok sümegi rendezvényeinek sorába. (Ez utóbbi azért is fontos számunkra, mert a városi könyvtárral való együttműködés és közös szervezés hagyományát is meg szeretnénk teremteni, szorosabbra fűzve a kapcsolódásainkat a kulturális programokat nyújtó létesítményekkel.)

Legyenek vendégeink legközelebb is, hiszen már nagyon várjuk a folytatását Zöldy Pál történeteinek!  


     A rendezvényről videófelvétel készült, köszönet érte Kende Katának! 

Itt újra megnézhető, átélhető, ill. aki lemaradt róla, pótolhatja: 

https://www.youtube.com/watch?v=_nWB45JyS2I

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése