kedd, november 21

Kápolnakoncert Szent Márton napján

Szent Mártonról reneszánsz dallamokon

 

A William Byrd együttes varázsolta el vendégeinket november 11-ei kápolnakoncertünkön.

A sümegi Püspöki Palota számára a Márton-nap kitüntetett figyelmet érdemel, hisz a palotakápolna elválaszthatatlan a 4. században élt tours-i Szent Márton alakjától.
A kápolnát építtető Padányi Biró Márton püspök Szent Márton tiszteletére szentelte fel a palota szakrális terét, s tudjuk, hogy november 11-ét Márton püspök is igazi odaadással ünnepelte.
Épp ezért szerettünk volna nemcsak a helyszín, de Padányi Biró Márton szellemiségéhez is méltó módon megemlékezni erről a jeles napról. Szándékunk az volt, hogy vendégeink minőségi kikapcsolódásban és igazi feltöltődésben részesüljenek.
A William Byrd kimagasló színvonalon képviseli az egyházzene több műfaját is.
 

Az együttesnek köszönhetően főleg a reneszánsz korszakából származó, Szent Mártonról szóló dallamokat, énekeket hallhattunk. Külön érdekesség volt, hogy az együttes vezetője, Bolyos Balázs Koppány a zeneszámok között megosztotta a közönséggel a zenetörténet szempontjából érdekes adatokat, ismereteket. Koppány arra is felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy ezeket a műveket csaknem ugyanabban a formában hallhatjuk, ahogy nagyjából 500 évvel ezelőtt is elhangzottak az istentiszteleteken.
 

Hogy szándékaink termőtalajra találtak, annak ékes bizonyítéka vendégeink elégedettsége, pozitív visszajelzései.
 

Varázslatos időutazás volt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése