csütörtök, június 27

Múzeumok Éjszakája 2024 – Egy éjszaka fekete-fehérben

 

A Múzeumok Éjszakája elevenséget hozott a palota 300 éves falai közé

 

A múzeumok kiállítóterei talán hűvös távolságtartással tárják értékeiket, kincseiket a látogatók elé. A régi, patinás, értékes tárgyi emlékek között sétálva a látogató esetleg kissé feszélyezve érzi magát.

szombat, június 15

Szabadtéri koncert a Rózsaünnepen

 

Rózsaszálak

 

2024. júniusában Rózsaünnepet tartottunk a Püspöki Palotában. Az egész hét a rózsavirágzás jegyében telt, többféle programelem közül válogathattak vendégeink.

Június 13-án, csütörtökön 17 órától RÓZSASZÁLAK címmel a sümegi Zeneiskola növendékei és tanárai közreműködésével szabadtéri koncertet hallgathattak meg panorámás kávézóteraszunkról. 


kedd, június 11

Ünnepi megemlékezés a tricentenáriumon

 

Barokk születésnap – Maulbertsch 300

 

2024. június 7-én, pénteken kiemelten, de tulajdonképpen egész évben Franz Anton Maulbertschet ünnepeljük. Az öröknaptár szerint 1724-ben június 7. szerdára esett, és abban az évben június 4-én volt Pünkösd vasárnapja, tehát valamikor a Pünkösd hetén, nem tudjuk pontosan melyik napon születhetett Langenargenben a sváb festőpalánta, hiszen a keresztelő pontos dátumát szokták jegyezni. 

De miért éppen Sümegen ünnepeljük őt ilyen nagy hangsúllyal? – Városunk vitathatatlanul legnagyobb művészettörténeti értéke a plébániatemplom freskóműve. (Természetesen települési és vármegyei érték is, sőt, fel lett terjesztve a Magyar Értéktárba is.) A Püspöki Palota állandó kiállításának, a Mennyei ügyeknek is egyik súlypontja a Maulbertsch-műhely bemutatása, és ezt a kurátori koncepciónak köszönhetjük. Egyfajta látogatóközpontja lett így a palota a plébániatemplom freskóinak. Szerencsés az a vendég, aki először a Mennyei ügyeket tekinti meg, és utána látogat el a plébániatemplomba, mert már értő szemmel nézi a freskóművet.