csütörtök, június 27

Múzeumok Éjszakája 2024 – Egy éjszaka fekete-fehérben

 

A Múzeumok Éjszakája elevenséget hozott a palota 300 éves falai közé

 

A múzeumok kiállítóterei talán hűvös távolságtartással tárják értékeiket, kincseiket a látogatók elé. A régi, patinás, értékes tárgyi emlékek között sétálva a látogató esetleg kissé feszélyezve érzi magát.

A Püspöki Palota Mennyei ügyek című kiállítása számtalan interaktív elemével kiválóan oldja ezt a feszélyezettséget, s hogy értékeinket kivételesen éjszaka mutathattuk be az érdeklődőknek, csak fokozta ezt a közvetlen hangulatot. 


Természetesen a Palota Kávézó is kihasználta a kínálkozó lehetőséget, mi több, főszerepet vállalt az idei Múzeumok Éjszakáján. Különleges koktélokkal, némafilmvetítéssel, egy pandagyűjteménnyel, és a szakrális geometria egyedi alkotásaival készültünk az alkalomra. 

Sikeresen szerepeltek az itallapunkra frissen felkerült koktélok. A látogatók a kávézóteraszon, a kivilágított vár szomszédságában, kedélyesen beszélgetve élvezték az üdítő ízeket, és közben jókat derültek Charlie Chaplin csetlésein-botlásain. 

A kávézóban két, a fekete-fehér jegyében berendezett kiállítást is meg lehetett tekinteni:

Wachtlerné Csákvári Henrietta pandagyűjteménye vidám színfolt volt a kávézó egyik ablaka előtt. Heni elmondta, hogy évek óta gyűjti a pandamotívummal díszített legkülönfélébb használati és dísztárgyakat, sőt családtagjai és ismerősei is hosszú ideje pandás ajándékokkal lepik meg. A repertoárban szerepelt többek között zokni, pohár, festett tojás, plüss, ceruza, pizsama… 


A szakrális geometria érdekes, varázslatos világába engednek bepillantást Nagy Ferencné Kovács Veronika (Facebook: VeronikArt) fekete-fehér alkotásai. A zalaszentgróti művész az élet virága köré építi fel motívumait. Minden egyes kép sokórás munka eredménye, finoman kidolgozott, aprólékos, szemet gyönyörködtető, egyedi alkotás. 

(fotó:  Deák  Viktória)

S ha már fekete-fehér: két asztalon sakktáblát is felállítottunk játékos kedvű látogatóink számára. Az sakk-készletek nem maradtak kihasználatlanul: csaknem éjfélig egymást követték az izgalmas játszmák.

A földszinti folyosón pedig a harmonikus és élettől harsogó színvilágáról is híres Maulbertsch-freskók egyes részleteinek fekete-fehér fotóit állítottuk ki, melyek ezúttal a fény-árnyék hatásokkal és kontrasztokkal kápráztatták el a nézelődőket.

A Múzeumok Éjszakájának egyik remek lehetősége, hogy a múzeumok, kiállítóterek világát más megközelítésben használjuk, így a látogatók oldottabban, otthonosabban mozognak a múlt emlékei között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése