szerda, szeptember 11

Kortárs alkotók Maulbertsch nyomdokain – kiállításmegnyitó és díjátadó

 

Újrafestett fények

 

        Megtelt a palota ihletett pillanatokkal. Csillogó szemű képzőművészek találkozó pontjává vált az udvar. Barokk dallamok kergetőztek a láthatatlan angyalszárnyakkal. Kíváncsi vendégek duruzsoltak a széksorokban. Aranyporos szavak röppentek a zsűritagok ajkairól – majd rózsaszínűre változtak a tapsoló tenyereken… Ez a sok csodás esemény egy 300 évvel ezelőtt született festőzseni halhatatlan érdemei nyomán bontakozott ki a szemünk előtt, óriási öröm volt a részesévé válni.

        De mi is történt itt pontosan? Az ünnepelt freskófestő tálcán kínálta az alkalmat. Széles körben meghirdetésre került a fény újrafestésének lehetősége. Számos kortárs képzőművészt megszólított. Áramoltak a palotába a szebbnél-szebb alkotások. Válogatást és installációs folyamatot követően megszületett egy új kiállítás a Maulbertsch-termektől karnyújtásnyira. 

(fotó: Csicsics Antalné)
 

A legkiemelkedőbb műalkotások méltó elismerésben részesültek – köszönhetően az első hívó szóra felajánlást tevő támogatóinknak! A zsűri által a képzeletbeli dobogó legfelső fokára szólított Mészáros György kőszegi festőművész a Hotel Kapitány Wellness****superior Sümeg ajándékutalványát kapta, mely egy 150ezer Ft értékű, 2 fő részére szóló, 3 éjszakás wellness pihenés a számos elismerést magáénak tudható, közönségkedvenc szállodában. A második helyezést elért miskolci festőművész, Máger Ágnes a Villa Aromatique Sümegcsehi által felajánlott 100ezer Ft értékű, 8 főre szóló 2 éjszakás pihenés boldog várományosa. A harmadik díjat elnyert sokoldalú, keszthelyi alkotóművész, Németh Ida számára a következő élménycsomagot ajánlotta fel a Várcsárda: Történelmi Lovasjátékok középkori lakomával 4 fő részére, 60ezer Ft értékben.

A szakmai zsűri értékeléséből új lendületet meríthettek a megmérettetést vállaló művészek. Dr. Nagy Veronika foglalta össze megnyitó beszédében a pályázat lefolytatása során szerzett benyomásait, Tóth Csaba pedig a tőle megszokott lelkesítő tárlatvezetése során reflektált minden egyes kiállított munkára, párbeszédbe vonva a megjelent alkotóművészeket is. Öröm volt hallgatni, és egyúttal bevonódni az alkotófolyamatokba. 

(fotó: Csicsics Antalné)
 

A kiállítás megtekintésére érkezett vendégek ámuldozva tapasztalhatták a fény megragadásának megannyi különböző lehetőségét, a kreativitás sokszínű testet öltését. 

A vizuális benyomásokhoz társművészeti produkciók is társultak, dallamossá varázsolva a lelkünket amúgy is betöltő élményeket. Köszönet érte a lelkes fiatalokból verbuválódott Era Nova Kamarazenekar tagjainak: Kiss  Virágnak, Kalmár Elizabetnek, Kisdi Gellértnek és Bognár Andrásnak, akik a feszes programsort mintegy megkoronázták. 


Visszatekintve a szombati megnyitóra, minden álszerénységet mellőzve állíthatjuk, hogy nem volt túlzás részünkről harsonaszóval kezdeni a programot. Emlékezhetünk rá, hogy anno 2021 őszén fanfárok által kísérve nyitotta meg kapuit az új látogatóközpont, és kicsit ezt juttatta eszünkbe Lenkei-Major Lilla köszöntő harsonaszólója, mely nagyban hozzájárult a program ünnepélyes hangulatához. A felújított palota megnyitásakor még az újdonság varázsa hatott. – A nem csupán eltelt, de számos tartalmas programmal megtelt három év alatt azonban visszajáró vendégek, lelkes művészek és előadók hazahívó otthonává változott a palota. Hálásan köszönjük támogató jelenlétüket rendezvényeinken és mindennapjainkban! 

(fotó: Csicsics Antalné)
 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése